#bboxowefanaberie / czerwiec
#druzynobboxa
W końcu doczekaliśmy się lata! Przed nami długie, słoneczne dni, mnóstwo zabaw na świeżym powietrzu i wyczekiwane wakacje. W czerwcowym menu #bboxowychfanaberii znajdziecie przepis na pyszną pizzę z patelni, która sprawdzi się na każdym pikniku, omlet po japońsku na pierwsze lub drugie śniadanie dla dziecka, a na deser – soczysta sałatka owocowa 😉
1. Pizza z patelni
Dzieci (i nie tylko) kochają pizzę, więc ta propozycja powinna znaleźć wielu zwolenników. Sprawdzi się na wycieczce, w podróży czy na wspólnym pikniku. Jeśli planujecie piknik, to koniecznie zabierzcie lody lub świeże owoce w termosie.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej lub typ 00
- 60 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżeczki sosu pomidorowego lub keczupu
- 50 – 60 g startej mozzarelli
- 1 łyżka pesto (sprawdzi się każdy rodzaj pesto)
- wędlina
- groszek
- do farszu możesz wykorzystać ulubione dodatki: paprykę, oliwki, kapary oraz różnego rodzaju sery.
Przygotuj ciasto mieszając mąkę, wodę, oliwę, proszek do pieczenia i sól. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Następnie rozwałkuj ciasto i rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu.
Wyłóż rozwałkowane ciasto na patelnię. Smaż z jednej strony do zarumienienia. Przełóż na drugą stronę. Posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i wyłóż dodatki.
Przykryj pokrywką i smaż na delikatnym ogniu, aż ser będzie rozpuszczony i ciągnący, a spód zarumieniony.
2. Omlet po japońsku
Japoński omlet tamago smaży się na kwadratowej patelni, a wśród składników znajdziecie wino ryżowe. Nasza propozycja to taki trochę udawany omlet japoński, ponieważ nie zawiera wina. 😉 Idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie!
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki bulionu lub wody
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta mielonego pieprzu
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1 łyżka groszku konserwowego lub mrożonego
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Ubij jajka, a do ubitej piany z jajek dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Powstałą masę wylej na rozgrzaną patelnię i smaż jak naleśnik. Zdejmij z patelni i zroluj. Pokrój na porcje i przestudzone zapakuj do śniadaniówki.
3. Letnia sałatka owocowa
Wykorzystajcie ulubione owoce sezonowe. Wybierajcie spośród pysznych soczystych truskawek, poziomek czy malin. Korzystajcie z czereśni, borówek i wyjątkowych czerwonych porzeczek. Nie zapominajcie o arbuzie czy melonie, które latem smakują najlepiej.
Arbuza, melon możesz wykroić w ciekawe kształty, co na pewno wzbudzi zainteresowanie dzieci.
Składniki:
- 1 gruby plaster arbuza bez pestek
- 1 plaster melona cantalupa
- 1 plaster melona galia
- truskawki
- borówki
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
Arbuza i melon pokrój w kwadraty lub powycinaj ciekawe kształty. Dodaj przekrojone na pół truskawki, borówkę i inne owoce sezonowe. Do sałatki możesz przygotować sos: wymieszaj sok z cytryny z miodem. Gotowy sos najlepiej polać przed konsumpcją. 🙂
W letnie dni do zabrania sałatki owocowej idealnie sprawdzi się termos, który pozwoli zachować odpowiednią strukturę i smak owoców.
Smacznego! 💜