#bboxowefanaberie, przepisy

#bboxowefanaberie / czerwiec

#druzynobboxa 

W końcu doczekaliśmy się lata! Przed nami długie, słoneczne dni, mnóstwo zabaw na świeżym powietrzu i wyczekiwane wakacje. W czerwcowym menu #bboxowychfanaberii znajdziecie przepis na pyszną pizzę z patelni, która sprawdzi się na każdym pikniku, omlet po japońsku na pierwsze lub drugie śniadanie dla dziecka, a na deser – soczysta sałatka owocowa 😉  

1. Pizza z patelni

Dzieci (i nie tylko) kochają pizzę, więc ta propozycja powinna znaleźć wielu zwolenników. Sprawdzi się na wycieczce, w podróży czy na wspólnym pikniku. Jeśli planujecie piknik, to koniecznie zabierzcie lody lub świeże owoce w termosie. 

Składniki: 

  • 100 g mąki pszennej lub typ 00 
  • 60 ml wody 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 3 łyżeczki sosu pomidorowego lub keczupu 
  • 50 – 60 g startej mozzarelli 
  • 1 łyżka pesto (sprawdzi się każdy rodzaj pesto) 
  • wędlina 
  • groszek 
  • do farszu możesz wykorzystać ulubione dodatki: paprykę, oliwki, kapary oraz różnego rodzaju sery. 

Przygotuj ciasto mieszając mąkę, wodę, oliwę, proszek do pieczenia i sól. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Następnie rozwałkuj ciasto i rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. 

Wyłóż rozwałkowane ciasto na patelnię. Smaż z jednej strony do zarumienienia. Przełóż na drugą stronę. Posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i wyłóż dodatki. 

Przykryj pokrywką i smaż na delikatnym ogniu, aż ser będzie rozpuszczony i ciągnący, a spód zarumieniony. 

 

2. Omlet po japońsku

Japoński omlet tamago smaży się na kwadratowej patelni, a wśród składników znajdziecie wino ryżowe. Nasza propozycja to taki trochę udawany omlet japoński, ponieważ nie zawiera wina. 😉 Idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie! 

Składniki: 

  • 2 jajka 
  • 4 łyżki bulionu lub wody 
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka groszku konserwowego lub mrożonego
  • 1 łyżeczka oleju 

Przygotowanie: 

Ubij jajka, a do ubitej piany z jajek dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Powstałą masę wylej na rozgrzaną patelnię i smaż jak naleśnik. Zdejmij z patelni i zroluj. Pokrój na porcje i przestudzone zapakuj do śniadaniówki. 

 

3. Letnia sałatka owocowa

Wykorzystajcie ulubione owoce sezonowe. Wybierajcie spośród pysznych soczystych truskawek, poziomek czy malin. Korzystajcie z czereśni, borówek i wyjątkowych czerwonych porzeczek. Nie zapominajcie o arbuzie czy melonie, które latem smakują najlepiej. 

Arbuza, melon możesz wykroić w ciekawe kształty, co na pewno wzbudzi zainteresowanie dzieci. 

Składniki: 

  • 1 gruby plaster arbuza bez pestek 
  • 1 plaster melona cantalupa 
  • 1 plaster melona galia
  • truskawki
  • borówki
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu 

Arbuza i melon pokrój w kwadraty lub powycinaj ciekawe kształty. Dodaj przekrojone na pół truskawki, borówkę i inne owoce sezonowe. Do sałatki możesz przygotować sos: wymieszaj sok z cytryny z miodem. Gotowy sos najlepiej polać przed konsumpcją. 🙂 

W letnie dni do zabrania sałatki owocowej idealnie sprawdzi się termos, który pozwoli zachować odpowiednią strukturę i smak owoców. 

Smacznego! 💜 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *