#bboxowefanaberie / kwiecień

#drużynobboxa 

Nadchodzimy z kolejnymi #bboxowymifanaberiami! W tym miesiącu mamy dla Was przepis na pyszną sałatkę tortellini ze świeżymi warzywami, tortillę z kurczakiem i amarantuski. Koniecznie dajcie znać, który przepis wypróbujecie 😉  

1. Sałatka tortellini ze świeżymi warzywami

Przepis na 2 porcje. 

Składniki: 

  • 125 g ugotowanych tortellini z ricottą i szpinakiem 
  • 8 – 10 pomidorków koktajlowych 
  • 1 świeży ogórek 
  • 4 – 5 rzodkiewek 
  • ½ awokado 
  • 120 g sera korycińskiego z czarnuszką 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • świeże listki bazylii 
  • 1 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu 

Tortellini ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu. Pomidorki przekrój na połówki, ogórki i rzodkiewki w plastry. Pokrój ser i awokado. Awokado polej sokiem z cytryny, a następnie połącz wszystkie składniki i dodaj oliwę. 

Wyłóż do lunchboxa i posyp ziarnami czarnuszki lub sezamu oraz dodaj liście bazylii. 

Tortellini możesz zamienić na ulubiony makaron, a ser koryciński na ricottę, wędzony ser biały czy ser feta. 


2. Tortilla z grillowanym kurczakiem

Składniki: 

  • 1 tortilla 
  • 100 g grillowanej piersi z kurczaka lub pozostałe resztki z pieczonego kurczaka z wcześniejszego obiadu 
  • 2 suszone pomidory z oleju 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 marchewka pokrojona w słupki 
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w słupki 
  • świeży ogórek opcjonalnie 
  • garść rukoli lub innej ulubionej sałaty 

Majonez wymieszaj z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, a następnie posmaruj nim tortillę. Ułóż na tortilli rukolę, pokrojone warzywa i kawałki kurczaka. Zwiń w rulon i przekrój na pół i spakuj to torebki na kanapkę.

Warto dodawać sezonowe warzywa. Wiosną można postawić na świeżą kalarepę, rzodkiewkę czy zblanszowane szparag. 

Zamiast majonezu możesz wykorzystać pastę warzywną lub serek śmietankowy. 

3. Amarantuski

Przepis na około 15 ciasteczek. 

  • 2 dojrzałe banany lub jedno duże dojrzałe mango 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa 

Rozgnieć banany (mango zblenduj na purée) i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj masę. 

Łyżeczką nabieraj porcje i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszcz. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180℃ około 18 – 20 minut. 

 

Smacznego! 💜

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *