#druzynobboxa!
Kto czekał na kolejne #bboxowefanaberie? 😉 Lipcowe przepisy przynoszą Wam same pyszności, które możecie przygotować na wycieczkę lub jako przekąskę do domu. W menu: bajgiel nadziewany serem, mini ślimaczki z ciasta francuskiego, a także coś na słodko – kokosowe kulki!
1. Bajgiel zapiekany z serem
Składniki:
- 1 bajgiel lub kajzerka
- ser żółty
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim lub inne ulubione zioła
W tym przepisie możesz wykorzystać pieczywo, które nie jest pierwszej świeżości. Natnij bajgla co 2-3 cm i włóż w nacięcia kawałki żółtego sera.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż ser się rozpuści, a bajgiel zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posyp jeszcze ciepły ser ziołami.
2. Mini ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego (ciasto francuskie wyjmij z lodówki 30 minut wcześniej)
- kilka plastrów ulubionej szynki
- 100 g sera żółtego w plasterkach
- 1 jajko do posmarowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto rozłóż na blacie i wyprostuj nierówności, zalep ewentualne dziury. Jeśli chcesz otrzymać część ślimaczków tylko z serem, a pozostałe tylko z wędliną to podziel ciasto na pół.
Możesz także zrobić wersję mix i wówczas na ca całej powierzchni rozłóż żółty ser pokrojony w cienkie plasterki. Na ser połóż plasterki wędliny i całość zawiń w rulon i pokrój. Na koniec posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Rozłóż na przygotowanej blaszce i piecz w piekarniku do zarumienienia. Po upieczeniu (około 20-25 minut) wyłóż na kratkę, aby odparowały, co sprawi, że będą chrupiące.
3. Kulki kokosowe (6 sztuk)
Składniki:
- 1 wafel ryżowy lub kukurydziany (niesolony)
- 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki do obtaczania
- 1 łyżka sproszkowanych liofilizowanych bananów (opcjonalnie)
Wafle rozkrusz do miski na małe kawałeczki. Dodaj wiórki kokosowe oraz sproszkowane banany i wymieszaj. Wlej miód, dodaj serek i wszystko zamieszaj.
Połącz wszystko rękami i z otrzymanej masy zrób kulki. Następnie obtocz je w wiórkach kokosowych. Kulki warto schłodzić przed spakowaniem do śniadaniówki.
Smacznego!