#bboxowefanaberie / lipiec

#druzynobboxa! 

Kto czekał na kolejne #bboxowefanaberie? 😉 Lipcowe przepisy przynoszą Wam same pyszności, które możecie przygotować na wycieczkę lub jako przekąskę do domu. W menu: bajgiel nadziewany serem, mini ślimaczki z ciasta francuskiego, a także coś na słodko – kokosowe kulki! 

1. Bajgiel zapiekany z serem

Składniki: 

  • 1 bajgiel lub kajzerka 
  • ser żółty 
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim lub inne ulubione zioła 

W tym przepisie możesz wykorzystać pieczywo, które nie jest pierwszej świeżości. Natnij bajgla co 2-3 cm i włóż w nacięcia kawałki żółtego sera. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż ser się rozpuści, a bajgiel zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posyp jeszcze ciepły ser ziołami.  

2. Mini ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Składniki: 

  • 1 płat ciasta francuskiego (ciasto francuskie wyjmij z lodówki 30 minut wcześniej) 
  • kilka plastrów ulubionej szynki 
  • 100 g sera żółtego w plasterkach 
  • 1 jajko do posmarowania 

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto rozłóż na blacie i wyprostuj nierówności, zalep ewentualne dziury. Jeśli chcesz otrzymać część ślimaczków tylko z serem, a pozostałe tylko z wędliną to podziel ciasto na pół. 

Możesz także zrobić wersję mix i wówczas na ca całej powierzchni rozłóż żółty ser pokrojony w cienkie plasterki. Na ser połóż plasterki wędliny i całość zawiń w rulon i pokrój. Na koniec posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Rozłóż na przygotowanej blaszce i piecz w piekarniku do zarumienienia. Po upieczeniu (około 20-25 minut) wyłóż na kratkę, aby odparowały, co sprawi, że będą chrupiące.

 

3. Kulki kokosowe (6 sztuk) 

Składniki: 

  • 1 wafel ryżowy lub kukurydziany (niesolony)  
  • 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki do obtaczania  
  • 1 łyżka sproszkowanych liofilizowanych bananów (opcjonalnie) 

Wafle rozkrusz do miski na małe kawałeczki. Dodaj wiórki kokosowe oraz sproszkowane banany i wymieszaj. Wlej miód, dodaj serek i wszystko zamieszaj.

Połącz wszystko rękami i z otrzymanej masy zrób kulki. Następnie obtocz je w wiórkach kokosowych. Kulki warto schłodzić przed spakowaniem do śniadaniówki. 

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *