#bboxowefanaberie / luty

#drużynobboxa 

Nadchodzą kolejne #bboxowefanaberie, które możecie spróbować w najbliższych dniach. Tym razem będą to rozgrzewające potrawy do termosu na jedzenie (dużego i mini) oraz do smakołyki do snackboxa. 

Nie ma na co czekać, sprawdzajcie! 

 

1.Makaron z sosem pomidorowym, łososiem i kaparami

Składniki: 

  • 125 – 150 g łososia wędzonego na gorąco (lub innej ryby wcześniej upieczonej, którą podajesz dziecku) 
  • 350 g ulubionego makaronu pełnoziarnistego 
  • 3 – 4 łyżki oliwy  
  • 1 cebula 
  • 1 puszka krojonych pomidorów  
  • 2 – 3 łyżki kaparów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 średnia cebula 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów lub 3 – 4 suszone pomidory 

Czosnek i cebulę pokrój w średnią kostkę lub piórka i zeszklij na patelni. Dodaj kumin i paprykę. W tym czasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. 

Do cebuli i czosnku dodaj kapary i pokrojone pomidory, pastę z suszonych pomidorów i chwilę przesmaż. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj, aż sos zgęstnieje. Zazwyczaj trwa to 6 – 8 minut. 

Na koniec dodaj na patelnię przygotowaną rybę i makaron. Wymieszaj. 
 

P.S. Pamiętaj, aby przed spakowaniem ciepłego posiłku odpowiednio przygotować termos. 

 

2.Pudding chia z owocami

To dość popularna forma przekąski czy też deseru. Co ważne, można serwować ją już niemowlakom. Nasiona chia to dobre źródło białka i witamin z grupy B, dobre źródło błonnika, a glutkowata konsystencja wspomaga perystaltykę jelit. To także źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezmiernie ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego oraz naczyniowego.
 

Składniki:  

  • 1/2 szklanki napoju roślinnego lub mleka 
  • 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej) 
  • ½ łyżki miodu  
  • ulubione owoce  

Przygotowanie:  

Do szklanego pojemnika lub słoika wlej napój roślinny i dodaj nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.  

Gotowy pudding chia wymieszaj z miodem. Przełóż do szczelnej komory snackboxa i dodaj owoce. Opcjonalnie możesz dodać listki mięty lub posypać wiórkami kokosowymi. 

 

3.Zupa pomidorowa z soczewicą

Nie znam dziecka, które nie lubi pomidorowej. Jednak ryż czy makaron nie są zbyt apetyczne po kilku godzinach w termosie. Za to soczewica nadaje się do tego idealnie. Dodatkowo ma zdecydowanie większe właściwości odżywcze niż makaron.  

 

Składniki:

  • 3/4 szklanki suchej całej czerwonej soczewicy lub mieszankę czerwonej i żółtej soczewicy 
  • 1,5 l bulionu warzywnego 
  • 700 ml passaty pomidorowej 
  • 1 średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • oliwa 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu 
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry  
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru 
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu  
  • sól do smaku 
  • opcjonalnie kilka suszonych pomidorów 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 

Obrany czosnek i cebulę pokrój w grubą kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj przyprawy, passatę i bulion. Zdejmij z ognia i całość zblenduj.  

Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą, aby zmyć pył i naleciałości na nasionach. Dodaj suchą soczewicę i gotuj przez około 15 minut. Gorącą zupę wlej do termosu i posyp świeżą kolendrą lub natką pietruszki. 

P.S. Jeśli chcesz użyć innego rodzaju soczewicy, niż jest w przepisie, zwróć uwagę na czas gotowania, który znajdziesz zawsze na opakowaniu. Ważne jest też czy gotujesz całe ziarna soczewicy, czy połówki.  

Smacznego! 💜
 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *