#bboxowefanaberie, przepisy

#bboxowefanaberie / maj

#druzynobboxa 

Maj powoli dobiega końca, a to oznacza, że już czas na kolejne #bboxowefanaberie! Jakie smakołyki tym razem dla Was przygotowaliśmy? Pyszną owsiankę, którą możecie zjeść na śniadanie lub drugie śniadanie, kolorowe naleśniki dla fanów urozmaicania dań i burgera z kurczakiem, który sprawdzi się jako danie do szkoły lub rodzinnego grilla 😉  

 

 1. Burger z kurczakiem

  • 1 bułka burgerowa 
  • 100 g fileta z piersi kurczaka 
  • liść sałaty 
  • plaster pomidora 
  • ogórek konserwowy 
  • 1 – 2 plastry żółtego sera 

Sos do burgerów: 

  • 4 łyżeczki musztardy miodowej 
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka ketchupu 

Przygotowane wcześniej kawałki fileta z kurczaka połóż na rozgrzanym grillu bądź patelni grillowej i grilluj na złoty kolor (około 4-5 minut z każdej strony). Pomidory i ogórki pokrój w plastry. 

Przekrojone bułki włóż do nagrzanego piekarnika (150 – 160℃). W międzyczasie przygotuj sos – wymieszaj musztardę, majonez i ketchup (lub jeśli wolisz: sam majonez i ketchup). 

Na dolnej część ciepłej bułki rozsmaruj łyżeczkę sosu, połóż kurczaka, ser żółty, liście sałaty, pomidor i ogórek. Posmaruj górną część bułki sosem i połącz całość. 

2. Kolorowe naleśniki

Naleśniki to propozycja, która zawsze się obroni. Czasami warto ją trochę urozmaicić, dodając odrobinę kolorów! Dziś pomysł na różowe i zielone naleśniki, które przygotujesz ze świeżych dodatków. 

Różowe naleśniki: 

  • 100 ml soku z buraków 
  • 150 ml mleka lub mleko pół na pół z wodą gazowaną 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego 
  • 2 jajka 
  • ¼ łyżeczki soli (jeśli naleśniki będą jadły dzieci do 1 roku życia – nie dodawaj soli) 

Wszystkie składniki dokładnie zblenduj i odstaw na 10-15 minut. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu możesz przygotować kolorowe roladki z nadzieniem lub zjeść z twarożkiem czy pastą warzywną. 

Zielone naleśniki: 

  • 2 szklanki mleka 
  • 2 jajka 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 100 g świeżego szpinaku „baby” 
  • 1 łyżka oleju 

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i smaż na bardzo rozgrzanej patelni. 

3. Owsianka z masłem orzechowym i owocami

To prosty i szybki posiłek, który doskonale spełni potrzeby żywieniowe o poranku. Sprawdza się zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Do owsianki warto dodać sezonowe owoce i ulubione orzechy. 

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego 
  • ¼ szklanki płatków owsianych 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • ¼ łyżeczki cynamonu 
  • sezonowe owoce 
  • kilka orzechów laskowych 

Wsyp płatki do garnuszka i zalej je mlekiem. Dodaj cynamon, połowę masła orzechowego i gotuj na małym ogniu, aż płatki wchłoną większość mleka. Gdy owsianka stanie się coraz bardziej kremowa – znaczy, że mamy gotowy posiłek. 

Przełóż do miseczki, snackboxa lub mini lunchboxa, dodaj pozostałą część masła i ulubione owoce sezonowe. Możesz dodać również orzechy lub ziarna. 

Polecamy też inne gotowe przepisy na owsianki na blogu Małgosi. 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *