#bboxowefanaberie / maj
#druzynobboxa
Maj powoli dobiega końca, a to oznacza, że już czas na kolejne #bboxowefanaberie! Jakie smakołyki tym razem dla Was przygotowaliśmy? Pyszną owsiankę, którą możecie zjeść na śniadanie lub drugie śniadanie, kolorowe naleśniki dla fanów urozmaicania dań i burgera z kurczakiem, który sprawdzi się jako danie do szkoły lub rodzinnego grilla 😉
1. Burger z kurczakiem
- 1 bułka burgerowa
- 100 g fileta z piersi kurczaka
- liść sałaty
- plaster pomidora
- ogórek konserwowy
- 1 – 2 plastry żółtego sera
Sos do burgerów:
- 4 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
Przygotowane wcześniej kawałki fileta z kurczaka połóż na rozgrzanym grillu bądź patelni grillowej i grilluj na złoty kolor (około 4-5 minut z każdej strony). Pomidory i ogórki pokrój w plastry.
Przekrojone bułki włóż do nagrzanego piekarnika (150 – 160℃). W międzyczasie przygotuj sos – wymieszaj musztardę, majonez i ketchup (lub jeśli wolisz: sam majonez i ketchup).
Na dolnej część ciepłej bułki rozsmaruj łyżeczkę sosu, połóż kurczaka, ser żółty, liście sałaty, pomidor i ogórek. Posmaruj górną część bułki sosem i połącz całość.
2. Kolorowe naleśniki
Naleśniki to propozycja, która zawsze się obroni. Czasami warto ją trochę urozmaicić, dodając odrobinę kolorów! Dziś pomysł na różowe i zielone naleśniki, które przygotujesz ze świeżych dodatków.
Różowe naleśniki:
- 100 ml soku z buraków
- 150 ml mleka lub mleko pół na pół z wodą gazowaną
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki soli (jeśli naleśniki będą jadły dzieci do 1 roku życia – nie dodawaj soli)
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj i odstaw na 10-15 minut. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu możesz przygotować kolorowe roladki z nadzieniem lub zjeść z twarożkiem czy pastą warzywną.
Zielone naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g świeżego szpinaku „baby”
- 1 łyżka oleju
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i smaż na bardzo rozgrzanej patelni.
3. Owsianka z masłem orzechowym i owocami
To prosty i szybki posiłek, który doskonale spełni potrzeby żywieniowe o poranku. Sprawdza się zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Do owsianki warto dodać sezonowe owoce i ulubione orzechy.
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
- ¼ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka masła orzechowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- sezonowe owoce
- kilka orzechów laskowych
Wsyp płatki do garnuszka i zalej je mlekiem. Dodaj cynamon, połowę masła orzechowego i gotuj na małym ogniu, aż płatki wchłoną większość mleka. Gdy owsianka stanie się coraz bardziej kremowa – znaczy, że mamy gotowy posiłek.
Przełóż do miseczki, snackboxa lub mini lunchboxa, dodaj pozostałą część masła i ulubione owoce sezonowe. Możesz dodać również orzechy lub ziarna.
Polecamy też inne gotowe przepisy na owsianki na blogu Małgosi. 🙂
Smacznego!