#drużynobboxa
Kalendarzowa wiosna już się rozpoczęła, teraz czekamy tylko na więcej ciepłych, słonecznych dni! A żeby umilić ten czas oczekiwania, mamy dla Was kolejne #bboxowefanaberie!
W tym miesiącu w menu: rozgrzewający krupnik idealny na dłuższe wiosenne spacery, pyszne muffinki dyniowe jako ciekawą przekąskę do lunchboxa i zdrowe kulki daktylowo-zbożowe, które nieco osłodzą pochmurne dni.
1. Muffinki dyniowe
Przepis na 12 mniejszych lub 9 większych muffinek.
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej (można pół na pół)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu (jeśli nie masz, możesz pominąć)
- 2 jajka
- 200 g purée z pieczonej dyni (najlepsza będzie hokkaido)
- 60 ml mleka
- 150 g roztopionego i wystudzonego masła
W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kardamon. W drugiej wymieszaj składniki mokre: roztrzep jajka, dodaj dynię, mleko i wystudzone masło. Połącz składniki z obu misek i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do papilotek lub formy do pieczenia muffinek. Możesz na wierzchu położyć prażone jabłka z cynamonem, suszoną żurawinę lub mrożone wiśnie.
Następnie wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 190℃ przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka)
2. Kulki daktylowo-zbożowe
Składniki:
- 200 g daktyli bez pestek
- 100 ml wody
- 2 – 3 łyżki kakao
- 1 szklanka zbóż ekspandowanych (np. gryka, amarantus, proso)
- 1 szklanka pokrojonych migdałów
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki wiórków kokosowych + drugie tyle do obtaczania kulek
Daktyle zalej wodą na co najmniej godzinę, by zmiękły, a następnie zblenduj je na gładką masę. Dodaj płatki, zboża ekspandowane, migdały i kakao.
Wymieszaj wszystko łyżką na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt lepka, można dodać więcej zbóż ekspandowanych lub płatków.
Przygotowaną masę można formować w kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Gotowe kuleczki należy przechowywać w lodówce.
3. Krupnik z kaszą jaglaną
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 2 drobiowe podudzia
- 1 średnia marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 3 średnie ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
Podudzia włóż do garnka i zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowiny i gotuj na małym gazie około pół godziny. Dodaj do garnka listki laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie.
W czasie, gdy gotuje się wywar, przygotuj warzywa: obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, a pietruszkę, seler oraz marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Przepłucz kaszę jaglaną na sicie zimną wodą, a na koniec przelej wrzątkiem.
Dodaj przygotowane warzywa i kaszę do wywaru mięsnego. W razie potrzeby dopraw solą.
Gotuj przez 15 – 20 minut, aż warzywa się ugotują. Wyjmij mięso, oddziel je od kości i skóry, a następnie dodaj wszystko do zupy. Podawaj z natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Warto wiedzieć:
Krupnik możesz ugotować także na wcześniej przygotowanym bulionie warzywnym lub niedzielnym rosole. Wówczas nie będziesz potrzebować mięsa, ziela angielskiego i liści laurowych – ewentualnie sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 😊
Smacznego 💜