#bboxowefanaberie / marzec

#drużynobboxa 

Kalendarzowa wiosna już się rozpoczęła, teraz czekamy tylko na więcej ciepłych, słonecznych dni! A żeby umilić ten czas oczekiwania, mamy dla Was kolejne #bboxowefanaberie!  

W tym miesiącu w menu: rozgrzewający krupnik idealny na dłuższe wiosenne spacery, pyszne muffinki dyniowe jako ciekawą przekąskę do lunchboxa i zdrowe kulki daktylowo-zbożowe, które nieco osłodzą pochmurne dni. 

 

1. Muffinki dyniowe

Przepis na 12 mniejszych lub 9 większych muffinek. 

Składniki: 

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej (można pół na pół) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 140 g cukru 
  • ½ łyżeczki cynamonu  
  • ½ łyżeczki kardamonu (jeśli nie masz, możesz pominąć) 
  • 2 jajka 
  • 200 g purée z pieczonej dyni (najlepsza będzie hokkaido) 
  • 60 ml mleka 
  • 150 g roztopionego i wystudzonego masła 

W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kardamon. W drugiej wymieszaj składniki mokre: roztrzep jajka, dodaj dynię, mleko i wystudzone masło. Połącz składniki z obu misek i dokładnie wymieszaj. 

Ciasto przełóż do papilotek lub formy do pieczenia muffinek. Możesz na wierzchu położyć prażone jabłka z cynamonem, suszoną żurawinę lub mrożone wiśnie. 

Następnie wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 190℃ przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka) 

2. Kulki daktylowo-zbożowe

Składniki: 

  • 200 g daktyli bez pestek 
  • 100 ml wody 
  • 2 – 3 łyżki kakao 
  • 1 szklanka zbóż ekspandowanych (np. gryka, amarantus, proso) 
  • 1 szklanka pokrojonych migdałów 
  • ½ szklanki płatków owsianych 
  • ½ szklanki wiórków kokosowych + drugie tyle do obtaczania kulek 

Daktyle zalej wodą na co najmniej godzinę, by zmiękły, a następnie zblenduj je na gładką masę. Dodaj płatki, zboża ekspandowane, migdały i kakao. 

Wymieszaj wszystko łyżką na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt lepka, można dodać więcej zbóż ekspandowanych lub płatków. 

Przygotowaną masę można formować w kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych. 

Gotowe kuleczki należy przechowywać w lodówce. 

3. Krupnik z kaszą jaglaną

Składniki: 

  • 100 g suchej kaszy jaglanej 
  • 2 drobiowe podudzia 
  • 1 średnia marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1 kawałek selera 
  • 3 średnie ziemniaki 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 4 ziarenka pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki 

Podudzia włóż do garnka i zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowiny i gotuj na małym gazie około pół godziny. Dodaj do garnka listki laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie. 

W czasie, gdy gotuje się wywar, przygotuj warzywa: obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, a pietruszkę, seler oraz marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. 

Przepłucz kaszę jaglaną na sicie zimną wodą, a na koniec przelej wrzątkiem. 

Dodaj przygotowane warzywa i kaszę do wywaru mięsnego. W razie potrzeby dopraw solą. 

Gotuj przez 15 – 20 minut, aż warzywa się ugotują. Wyjmij mięso, oddziel je od kości i skóry, a następnie dodaj wszystko do zupy. Podawaj z natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. 

Warto wiedzieć: 

Krupnik możesz ugotować także na wcześniej przygotowanym bulionie warzywnym lub niedzielnym rosole. Wówczas nie będziesz potrzebować mięsa, ziela angielskiego i liści laurowych – ewentualnie sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 😊 

 

Smacznego 💜

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *