#druzynobboxa!
Jeszcze chwila, jeszcze moment i rozpocznie się kolejny (dla niektórych pierwszy) rok szkolny 🎓 Ale zanim uczniowie pójdą do szkół, czas na pyszne pożegnanie wakacji!
W sierpniowych #bboxowychfanaberiach znajdziesz przepis na pyszne roladki z tortilli z warzywami, różowe kulki serowe w wiórkach kokosowych i soczyste szaszłyki owocowe.
1. Roladki z tortilli z warzywami (6 szt.)
- 1 tortilla
- 2 łyżki hummusu lub serka kanapkowego
- Sałata lub rukola
- marchewka
- ogórek
- kolorowa papryka
Wszystkie warzywa pokrój w słupki. Tortille posmaruj grubszą warstwą hummusu lub serka naturalnego.
Połóż kilka kawałków liści sałaty lub garść rukoli. Ułóż pokrojoną w słupki marchewkę, paprykę, ogórka i zawiń w miarę ciasno w rulonik.
Pokrój na roladki lub przekrój na pół i włóż do torebki na kanapki.
2. Kolorowe kulki serowe (8 – 10 szt.)
- 1 opakowanie serka śmietankowego Piątnica
- 4 – 6 łyżek wiórków kokosowych lub ekspandowanej komosy
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 2 łyżki różowego pyłku z owoców liofilizowanych smoczy owoc lub liofilizowana truskawka/malina
- 2 łyżki wiórków kokosowych do obtaczania
Połącz wszystkie składniki i dłońmi uformuj kulki. Następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i gotowe!
3. Owocowe szaszłyki
- 50 g jeżyn
- 50 g malin
- kilka truskawek
- 1 jabłko
- brzoskwinia
- melon/arbuz/ananas
- sok z jednej cytryny
W przypadku szaszłyków owocowych warto pamiętać, że o każdej porze roku będziemy mieć inną wersję. Warto wybierać sezonowe owoce i dobierać je kolorystycznie. W przypadku banana, jabłka czy gruszki warto zanurzyć je na chwilę w wodzie z sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.
Owoce możesz pokroić w kwadraty lub powycinać w ciekawe kształty. Przygotowane owoce nadziewaj na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności.
Wszystkie przepisy znajdujące się w sierpniowych #bboxowychfanaberiach były przygotowywane przez dzieci podczas warsztatów kulinarnych z Matczyne Fanaberie, które odbyły się w trakcie pikniku na zakończenie wakacji we Wrocławiu. 🙂 Zobaczcie, jak się przy tym bawili!