#bboxowefanaberie / wrzesień
Pierwszy miesiąc szkoły powoli dobiega końca, czas więc na #bboxowefanaberie! 😋
We wrześniu przygotowaliśmy dla Was same smakołyki! W menu między innymi: smaczne i zdrowe placki cukiniowe, sałatka makaronowa, a na deser pyszne ciastka owsiane. Dajcie znać, który przepis wypróbujecie 😉
1. Placki cukiniowe
- 250 g cukinii
- 1 jajko
- 25 g mąki pszennej
- 1 łyżka maślanki lub kefiru
- sól/pieprz do smaku
Cukinię razem ze skórką zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól ½ łyżeczki, wymieszaj i odstaw, aby puściła sok. W misce roztrzep jajko, dodaj maślankę, mąkę i przyprawy. Wymieszaj aż powstanie gęsta masa, ale bez grudek.
Odlej sok z cukinii* i połącz wszystkie składniki i smaż na rozgrzanej patelni. Przełóż na drugą stronę i zmniejsz ogień. Smaż resztę na średnim ogniu. Gotowe placuszki wyłóż na ręcznik papierowy.
Jak placuszki wystygną, możesz pakować do śniadaniówki.
*Odlanie soku jest bardzo ważne, jeśli chcesz mieć chrupiące placuszki.
2. Sałatka makaronowa – 2 porcje
- 150 g suchego makaronu pełnoziarnistego
- 4 – 5 łyżek czerwonego pesto
- 10 pomidorków koktajlowych
- 150 g sera feta lub sera koziego
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 3 łyżki pokrojonych oliwek
- opcjonalnie można dodać czerwoną cebulę
Makaron ugotuj zgodnie z informacją producenta. Wymieszaj z pesto. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a ser feta na większe kawałki.
Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj, dopraw pieprzem w razie potrzeby. Wyłóż do lunchboxa i dodaj kilka listków bazylii.
3. Ciastka owsiane
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 duży banan (najlepiej bardzo dojrzały)
- 1 – 2 łyżki masła orzechowego
- opcjonalnie pokruszone ziarna kakaowca, rodzynki
Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z masłem orzechowym. Dodaj płatki, ewentualne dodatki i wymieszaj na jednolitą masę.
Formuj kulki i układając na blaszce rozpłaszczaj je. Piecz do zarumienienia w temperaturze 180° C.
Po upieczeniu wyjmij ciastka i wystudź na kratce.
Smacznego! 💜