#bboxowefanaberie / styczeń
Nastrój może wpływać na pokarmy, których pożądamy i które spożywamy. Jednak ostatnio związek ten został odwrócony i wykazano, że jedzenie ma również wpływ na nasz nastrój. Bez stałego źródła „paliwa” z żywności nasze ciało, a dokładniej mózg, nie funkcjonuje dobrze. Niski poziom cynku, żelaza, witamin z grupy B, magnezu, witaminy D i kwasów tłuszczowych Omega 3 jest związany z obniżeniem energii i nastroju. Ale związek ten jest głębszy niż tylko brak równowagi żywieniowej.
Serotonina – hormon szczęścia – jest substancją chemiczną w organizmie, która w naturalny sposób stabilizuje nastrój. Może być produkowana przez organizm w reakcji na pewne doświadczenia, takie jak przytulanie, ale może być również produkowana w odpowiedzi na spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości tryptofanu – aminokwasu, który jest wykorzystywany przez organizm do tworzenia serotoniny.
Potrzeba więcej badań, aby wzmocnić związek między jedzeniem a naszym nastrojem. Jednak istnieją doskonałe produkty, takie jak banany, jagody, jogurty czy fasola, które można włączyć do diety dzieci, aby zadbać o ich dobry nastrój 🙂
Właśnie dlatego powstał pomysł na #bboxowefanaberie, czyli zdrowe i pyszne przepisy dla dzieci, które przygotowała dla Was Małgosia: edukatorka żywieniowa i twórczyni bloga Matczyne Fanaberie. Nie raz inspirowaliśmy się jej pomysłami na lunchboxy do szkoły (i pracy 😉) czy przepisami na posiłki do termosów na jedzenie.
Ponieważ jesteśmy ostatnio w temacie rozszerzania diety malucha, poprosiliśmy Małgosię, aby pierwsze #bboxowefanaberie były przepisami, które możecie przyrządzić zarówno szkolniakowi, jak i maluchowi, który jest w trakcie odkrywania nowych smaków!
Także nie ma na co czekać, łapcie przepisy i koniecznie dajcie znać, który z nich zamierzacie wypróbować jako pierwszy 😉
1. Bananowe placki śniadaniowe
Składniki:
- 225 g mąki orkiszowej jasnej (1,5 szklanki) / można zamienić na zwykłą mąkę pszenną
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml mleka lub napoju roślinnego
- 150 g jogurtu SKYR / można zastąpić innym gęstym jogurtem naturalnym
- 2 łyżki oleju lub masła
- 2 banany (około 200 g)
- 1 jajko
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieć widelcem i dodaj pozostałe mokre składniki: jajko, olej, jogurt, mleko i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (idealnie sprawdzi się patelnia do naleśników).
W mini lunchboxie: bananowe placuszki, marchewka w słupkach (w przypadku młodszych dzieci należy dać zblanszowaną marchew), blanszowany brokuł + jogurt z owocami.
2. Owsianka z masłem orzechowym i nasionami chia
Składniki:
- 50 g płatków owsianych zwykłych górskich
- 250 ml migdałowego napoju roślinnego
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka masła orzechowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ulubione owoce jagodowe: truskawki, maliny, borówki / latem świeże, a w sezonie zimowym mrożone lub liofilizowane
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w rondelku płatki owsiane, napój roślinny, cynamon, nasiona chia. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia na 3-4 minuty aż owsianka zgęstnieje. Wymieszaj i przełóż do miseczki lub termosu. Udekoruj masłem orzechowym i owocami.
TIP: Jeśli chcesz zabrać owsiankę w termosie na wynos, zrób ją na wodzie lub napoju roślinnym.
3. Zimowa zupa pełna kolorów i smaku
Składniki:
- 2 litry wody lub bulionu
- ½ szklanki suchej czerwonej soczewicy
- ½ szklanki fasoli z puszki (opcjonalnie) / zamiast fasoli można dodać cieciorkę lub samą suchą soczewicę
- 3 – 4 łodygi selera naciowego
- 2 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- średnia cebulka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- oliwa lub olej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku / jeśli masz szałwię, również możesz ją dodać
- pieprz ziołowy do smaku
- natka pietruszki lub kolendry do podania
Sposób przygotowania:
Seler naciowy i marchewkę pokrój w talarki, a ziemniaka i cebulę w grubą kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć przygotowane warzywa, słodką paprykę i zioła. Obsmaż je chwilę, aby wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu.
Zalej wszystko bulionem i dodaj suchą soczewicę. Gotuj wszystko do miękkości. Soczewica potrzebuje około 15 minut. Pod koniec dorzuć odcedzoną fasolkę i pokrojone pomidory z puszki. Gotuj przez 4-5 minut.
Podaj na talerzu lub przelej do termosu na jedzenie i ciesz się ciepłym posiłkiem podczas wycieczki 😊