#bboxowefanaberie, przepisy

#bboxowefanaberie / styczeń

Nastrój może wpływać na pokarmy, których pożądamy i które spożywamy. Jednak ostatnio związek ten został odwrócony i wykazano, że jedzenie ma również wpływ na nasz nastrój. Bez stałego źródła paliwa” z żywności nasze ciało, a dokładniej mózg, nie funkcjonuje dobrze. Niski poziom cynku, żelaza, witamin z grupy B, magnezu, witaminy D i kwasów tłuszczowych Omega 3 jest związany z obniżeniem energii i nastroju. Ale związek ten jest głębszy niż tylko brak równowagi żywieniowej. 

Serotonina – hormon szczęścia – jest substancją chemiczną w organizmie, która w naturalny sposób stabilizuje nastrój. Może być produkowana przez organizm w reakcji na pewne doświadczenia, takie jak przytulanie, ale może być również produkowana w odpowiedzi na spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości tryptofanu – aminokwasu, który jest wykorzystywany przez organizm do tworzenia serotoniny. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrzeba więcej badań, aby wzmocnić związek między jedzeniem a naszym nastrojem. Jednak istnieją doskonałe produkty, takie jak banany, jagody, jogurty czy fasola, które można włączyć do diety dzieci, aby zadbać o ich dobry nastrój 🙂  

Właśnie dlatego powstał pomysł na #bboxowefanaberie, czyli zdrowe i pyszne przepisy dla dzieci, które przygotowała dla Was Małgosia: edukatorka żywieniowa i twórczyni bloga Matczyne Fanaberie. Nie raz inspirowaliśmy się jej pomysłami na lunchboxy do szkoły (i pracy 😉) czy przepisami na posiłki do termosów na jedzenie.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ponieważ jesteśmy ostatnio w temacie rozszerzania diety malucha, poprosiliśmy Małgosię, aby pierwsze #bboxowefanaberie były przepisami, które możecie przyrządzić zarówno szkolniakowi, jak i maluchowi, który jest w trakcie odkrywania nowych smaków! 

Także nie ma na co czekać, łapcie przepisy i koniecznie dajcie znać, który z nich zamierzacie wypróbować jako pierwszy 😉  

1. Bananowe placki śniadaniowe

Składniki: 

  • 225 g mąki orkiszowej jasnej (1,5 szklanki) / można zamienić na zwykłą mąkę pszenną 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 150 ml mleka lub napoju roślinnego 
  • 150 g jogurtu SKYR / można zastąpić innym gęstym jogurtem naturalnym 
  • 2 łyżki oleju lub masła  
  • 2 banany (około 200 g)  
  • 1 jajko 
  • ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego  

Sposób przygotowania: 

Banany rozgnieć widelcem i dodaj pozostałe mokre składniki: jajko, olej, jogurt, mleko i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.  

Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (idealnie sprawdzi się patelnia do naleśników). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W mini lunchboxie: bananowe placuszki, marchewka w słupkach (w przypadku młodszych dzieci należy dać zblanszowaną marchew), blanszowany brokuł + jogurt z owocami. 

 

2. Owsianka z masłem orzechowym i nasionami chia

Składniki: 

  • 50 g płatków owsianych zwykłych górskich 
  • 250 ml migdałowego napoju roślinnego  
  • 1 łyżka nasion chia  
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • ¼ łyżeczki cynamonu 
  • ulubione owoce jagodowe: truskawki, maliny, borówki / latem świeże, a w sezonie zimowym mrożone lub liofilizowane 

Sposób przygotowania: 

Wymieszaj w rondelku płatki owsiane, napój roślinny, cynamon, nasiona chia. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia na 3-4 minuty aż owsianka zgęstnieje. Wymieszaj i przełóż do miseczki lub termosu. Udekoruj masłem orzechowym i owocami. 

TIP: Jeśli chcesz zabrać owsiankę w termosie na wynos, zrób ją na wodzie lub napoju roślinnym.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Zimowa zupa pełna kolorów i smaku

Składniki: 

  • 2 litry wody lub bulionu 
  • ½ szklanki suchej czerwonej soczewicy 
  • ½ szklanki fasoli z puszki (opcjonalnie) / zamiast fasoli można dodać cieciorkę lub samą suchą soczewicę   
  • 3 – 4 łodygi selera naciowego 
  • 2 średnie ziemniaki 
  • 2 marchewki  
  • średnia cebulka  
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • oliwa lub olej 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka tymianku / jeśli masz szałwię, również możesz ją dodać 
  • pieprz ziołowy do smaku 
  • natka pietruszki lub kolendry do podania 

Sposób przygotowania: 

Seler naciowy i marchewkę pokrój w talarki, a ziemniaka i cebulę w grubą kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć przygotowane warzywa, słodką paprykę i zioła. Obsmaż je chwilę, aby wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu.  

Zalej wszystko bulionem i dodaj suchą soczewicę. Gotuj wszystko do miękkości. Soczewica potrzebuje około 15 minut. Pod koniec dorzuć odcedzoną fasolkę i pokrojone pomidory z puszki. Gotuj przez 4-5 minut. 

Podaj na talerzu lub przelej do termosu na jedzenie i ciesz się ciepłym posiłkiem podczas wycieczki 😊  

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *