Dietetyk dziecięcy Shelley wyjaśnia związek pomiędzy spożywanym przez nasze dzieci jedzeniem, a ich nastrojem i właściwą regulacją emocjonalną, czyli odpowiednią umiejętnością kontrolowania i radzenia sobie z emocjami.
Czy kiedykolwiek czułaś się jednocześnie głodna i zła lub rozdrażniona, po długim dniu i zapomnianym lunchu? Dzieje się tak z powodu związku między jedzeniem, które spożywamy, a naszymi nastrojami.
Kiedy poziom cukru we krwi spada, często czujemy, że nasz nastrój zmienia się wraz z nim. Jest to jeszcze bardziej powszechne u dzieci, gdzie ich regulacja emocjonalna jest ograniczona. Istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na nastrój dziecka, ale jedzenie odgrywa dużą rolę w stabilizowaniu ich nastroju, poziomu energii i koncentracji.
ZWIĄZEK MIĘDZY NASTROJEM A JEDZENIEM
Nastrój może wpływać na pokarmy, których pożądamy i które spożywamy. Pomyśl, kiedy ostatnio byłeś naprawdę zestresowana?
To może sprawić, że ludzie będą łaknąć węglowodanów lub w przypadku niektórych osób może to spowodować, że odwrócą się od jedzenia w ogóle. Jednak ostatnio związek ten został odwrócony i wykazano, że jedzenie ma również wpływ na nasz nastrój.
Bez stałego źródła paliwa z żywności nasze ciało, a dokładniej nasz mózg nie funkcjonuje dobrze. Kiedy więc w naszej diecie pojawiają się zaburzenia równowagi żywieniowej, może to negatywnie wpływać na sposób, w jaki nasz mózg jest zasilany, a następnie na to, jak „czujemy się” i „reagujemy” na określone sytuacje.
Niski poziom cynku, żelaza, witamin z grupy B, magnezu, witaminy D i kwasów tłuszczowych Omega 3 jest związany z obniżeniem energii i nastroju. Ale związek ten jest głębszy niż tylko brak równowagi żywieniowej.
Serotonina – hormon szczęścia – jest substancją chemiczną w organizmie, która w naturalny sposób stabilizuje nastrój. Może być produkowana przez organizm w reakcji na pewne doświadczenia, takie jak przytulanie, ale może być również produkowana w odpowiedzi na spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości tryptofanu – aminokwasu, który jest wykorzystywany przez organizm do tworzenia serotoniny.
Potrzeba więcej badań, aby wzmocnić związek między jedzeniem a naszym nastrojem, ale na razie istnieją doskonałe produkty, które można włączyć do diety dzieci, aby pomóc im w samoregulacji.
Mieszanka zdrowych tłuszczów, węglowodanów i bogatych w antyoksydanty owoców i warzyw jest sugerowana jako najlepsza żywność poprawiająca nastrój!
JAK WYKORZYSTAĆ LUNCHBOX DLA DZIECI, BY POPRAWIĆ ICH NASTRÓJ?
Dzieci w szkole spożywają co najmniej 1/3 kalorii z lunchboxa – często więcej! Jest to również czas, w którym oczekuje się od nich skupienia uwagi przez dłuższy okres czasu oraz aktywności, co może dodatkowo wpływać na poziom energii i nastrój. Dlatego też pakowanie lunchboxa dziecka w produkty poprawiające nastrój, które ustabilizują poziom cukru we krwi, jest niezbędne, aby przygotować je na dzień w szkole lub przedszkolu.
Jedzenie poprawiające nastrój, to między innymi:
🫐 jagody: podczas gdy borówki często były okrzyknięte owocami poprawiającymi nastrój, wszystkie jagody tak naprawdę zawierają przeciwutleniacze, które pomagają poprawić nasz nastrój.
🥑 awokado: pełne zdrowych tłuszczów, awokado jest świetne w spowalnianiu uwalniania cukrów do krwiobiegu, jak również istotne w dostarczaniu rozpuszczalnych w tłuszczach witamin z grupy B do organizmu.
🍌 banan: dobre źródło witaminy B6, mogą pomóc w syntezie dopaminy i serotoniny. Zawierają również dobrą równowagę cukrów i błonnika, aby powoli uwalniać cukry do krwi.
🥣 jogurt: i wszystkie inne sfermentowane pokarmy mogą mieć pozytywny wpływ na nastrój. Chociaż potrzeba więcej badań, uważa się, że żywe bakterie w sfermentowanej żywności wspierają zdrowie jelit i zwiększają poziom serotoniny.
🥜 batoniki z nasionami lub mieszanka studencka: orzechy i nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i białek, które zwiększają nasz nastrój.
🌾 pełne ziarno: bogate w błonnik produkty pełnoziarniste mogą pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi poprzez spowolnienie uwalniania cukrów do strumienia krwi. Jest to ważne dla stabilizacji nastroju i regulacji emocjonalnej.
🐟 tłuste ryby: tuńczyk, łosoś i sardynki mogą być niezbyt pachnące, ale są świetną opcją dla konserw rybnych do lunchboxów lub na kanapki. Są one pełne kwasów tłuszczowych omega 3, które zostały powiązane z niższym poziomem depresji i zwiększonym nastrojem.
🫘 fasola i soczewica: są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które są wykorzystywane w syntezie serotoniny i dopaminy i mogą pomóc w regulacji nastroju. Pieczona fasola jest również doskonałym źródłem cynku, magnezu, żelaza, selenu, które zostały powiązane z podwyższonym nastrojem.
🍫 czekolada: w umiarkowanych ilościach czekolada może mieć pozytywny wpływ na nastrój poprzez zwiększone uwalnianie serotoniny w organizmie (tego chyba nie musimy wyjaśniać 😜).
O autorce:
Shelly jest ekspertem w dziedzinie żywienia dzieci. Wykorzystuje swoje doświadczenie w zakresie zachowania dzieci, psychologii i żywienia, aby poprowadzić rodziny w ich kuchni, pomóc dzieciom cieszyć się wszystkimi potrawami i przedstawić im wszechstronne, zdrowe opcje.