Jesienny przepis na jabłka pod kruszonką

Nikt nie chce żegnać się z ciepłą pogodą. Ale skoro zima jest tuż za rogiem, czas podkręcić temperaturę i osłodzić sobie nieco chłodniejsze dni 🙂 

Właśnie dlatego mamy dla Ciebie przepis na pyszne jabłka pod kruszonką, idealne na drugie śniadanie lub deser!

Będziesz potrzebować:

  • 6 jabłek, umytych, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki,
  • sok z 1⁄2 cytryny,
  • 200 gr roztopionego masła,
  • ¼  szklanki brązowego cukru,
  • 1 szklankę mąki,
  • 1 filiżankę płatków owsianych,
  • 1 łyżeczkę cynamonu.

A teraz czas na przygotowanie!

  1. Umieść jabłka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Polej je sokiem z cytryny i wymieszaj.
  2. Aby zrobić kruszonkę, w osobnej misce rozpuść masło, a następnie dodaj brązowy cukier i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, płatki owsiane oraz cynamon i dobrze wymieszaj.
  3. Łyżeczką nałóż kruszonkę na jabłka i równomiernie rozprowadź. 
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy kruszonka będzie idealnie złota, a jabłka miękkie.
  5. Gotowe jabłka możesz podawać z gałką lodów lub budyniem. 

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *