Nikt nie chce żegnać się z ciepłą pogodą. Ale skoro zima jest tuż za rogiem, czas podkręcić temperaturę i osłodzić sobie nieco chłodniejsze dni 🙂
Właśnie dlatego mamy dla Ciebie przepis na pyszne jabłka pod kruszonką, idealne na drugie śniadanie lub deser!
Będziesz potrzebować:
- 6 jabłek, umytych, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki,
- sok z 1⁄2 cytryny,
- 200 gr roztopionego masła,
- ¼ szklanki brązowego cukru,
- 1 szklankę mąki,
- 1 filiżankę płatków owsianych,
- 1 łyżeczkę cynamonu.
A teraz czas na przygotowanie!
- Umieść jabłka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Polej je sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Aby zrobić kruszonkę, w osobnej misce rozpuść masło, a następnie dodaj brązowy cukier i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, płatki owsiane oraz cynamon i dobrze wymieszaj.
- Łyżeczką nałóż kruszonkę na jabłka i równomiernie rozprowadź.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy kruszonka będzie idealnie złota, a jabłka miękkie.
- Gotowe jabłka możesz podawać z gałką lodów lub budyniem.
Smacznego! 🙂